A l’assemblea d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) celebrada el 27 de novembre de 2010 es va decidir revisar i aprovar el codi ètic i el model bàsic de funcionament d’ACR per a la candidatura i el mandat de 2011-2015:
- Alternativa Ciutadana de Rubí prendrà les decisions en Assemblea. Tothom que vingui a la assemblea té veu i vot, i aquest no es podrà delegar. En casos d’urgència, les decisions es podran prendre en la reunió setmanal de treball, sempre que els càrrecs electes d’ACR hagin avisat, via roda telefònica o correu electrònic, als membres d’ACR (una llista oberta) de la importància de la seva assistència a aquesta reunió. Aquestes decisions s’exposaran a l’Assemblea i aquesta les assumirà o no.
- El moviment participatiu que genera ACR anirà escollint el temes que treballarà a mesura que va avançant el mandat i podrà tenir grups de treball que voluntàriament es vulguin constituir i estiguin disposats a treballar en algun tema concret. L’assemblea prioritzarà uns temes sense excloure treballar allò que un grup o persona d’ACR vulgui i pugui.
- Les persones d’ACR, siguin càrrecs electes o no, que estiguin en qualsevol comissió estan obligades a informar a la resta de tot el que la comissió vagi treballant, exposant, i proposant.
- Les feines prosaiques s’han de compartir amb les intel·lectuals, d’igual manera per a tothom.
- ACR tanca la possibilitat de presentar-se a les eleccions conjuntament en coalició amb altres partits de Rubí. No obstant això, es podria estudiar la possibilitat d’algun partit que decideixi no presentar-se a les eleccions de Rubí, i els seus membres es puguin integrar en la candidatura i Assemblea d’ACR.
- És voluntat d’ACR presentar-se a les eleccions juntament amb les Candidatures Alternatives del Vallès per tenir representació al Consell Comarcal. Aquesta coalició no hauria d’interferir en l’acció municipal d’ACR, i a nivell comarcal hauria d’actuar i decidir per consens pel que fa als possibles representants comarcals.
- ACR deixa oberta la possibilitat d’estudiar pactes post-electorals (formar govern, propiciar la governabilitat, etc.).
- L’Assemblea decidirà en què es gasten els diners que es puguin percebre com a grup municipal. Els regidors d’ACR faran tasques institucionals, sent la corretja de transmissió dels temes institucionals cap al moviment participatiu i viceversa, i participant activament en el moviment ciutadà.
- Els càrrecs electes tindran una durada màxima de quatre anys en funció de la seva disponibilitat. No es podran tornar a presentar als primers llocs de la llista en les eleccions següents, però sí a les posteriors. No obstant això, l’assemblea podrà modificar aquest punt si s’escau.
- El cap de llista compartirà el càrrec de portaveu del grup municipal amb els altres càrrecs electes i també amb qualsevol membre escollit per l’assemblea com a representats d’ACR en organismes, entitats i activitats que ho facilitin.
- Abans i després de les eleccions els càrrecs electes signaran un document, que es farà públic, en el que es comprometran a deixar el càrrec si l’assemblea els ho exigeix.
- ACR no creu en la professionalització dels polítics locals i està en contra dels sous massa alts que cobren. Per tant, ACR proposarà la reducció dels sous dels polítics i les assignacions als grups municipals que són excessivament elevats. En conseqüència amb l’anterior, l’Assemblea decidirà la quantia de diners a la qual els regidors d’ACR hauran de renunciar.
- ACR es manifesta en contra que hi hagi càrrecs de confiança política (funcionaris eventuals) i els seus sous elevats.
- ACR dóna ple suport i demana el màxim respecte al dret a l’autodeterminació de tots els pobles, dret establert el 1966 al Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides pel qual els pobles han de poder determinar lliurement el seu estatut polític i procurar també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.