Geotag Icon Show on map

Un nou abocador a Rubí: Ara a Can Balasc

13 desembre 2008, Afegir comentaris
Categories: Medi ambient, Salut
Etiquetes:

Unes 120 persones varen assistir al Casal Popular el passat dissabte 12 de desembre a la xerradadebat organitzada per Alternativa Ciutadana de Rubí “UN NOU ABOCADOR A RUBÍ: ARA A CAN BALASC”.

En l’acte van col·laborar les AAVV de les zones properes a l’ubicació de l’abocador de Can Balasc;Associació de propietaris de Can Balasc, AAVV Can Serrafossà, AAVV La Perla, AAVV Ximelis, AAVV Els Avets.

L’acte es va dividir en dues parts. La primera part dedicada a l’intervenció dels dos ponents;

● Oscar Perez: Membre de CEPA ( Centre d’ecologia i projectes alternatius) i membre del grup de treball de Residus de la Federació d’Ecologistes de Catalunya.

● Jordi Simó: Ambientoleg i membre de CEPNA ( Centre d’estudis i protecció de la natura), entitat ecologista local.

La ponencia de l’Oscar Perez (CEPA) es va centrar en donar una visió global del sistema de Gestió de Residus que s’aplica i s’aplicarà en un futur inmediat a nivell català, metropolita i comarcal.

El deficient funcionament de les instal·lacions anomenades ECOPARCS, l’aposta de les administracions pel tractament finalista ( abocador, incineració) per davant de la reducció i la recuperació dels residus fou una de les crítiques d’aquesta primera ponencia. En aquesta intervenció tambè és va vincular l’abocador de Can Balasc a una de les possibles noves instal·lacions que preveuen els nous plans de gestió de Residus aprovats recentment a nivell comarcal i metropolita.

La ponencia del Jordi Simó (CEPNA) es va centrar en destacar el nombre important d’extractives que existeixen en el nostre terme municipal, aquestes són potencialment susceptibles d’acabar sent abocadors ( com succeirà amb Can Balasc). La manca de planificació i control d’aquest tipus d’instal·lacions per part de les administracions fou una de les critiques d’aquesta segona ponencia.

Actualment el tema de Can Balasc un cop otorgada la llicencia d’activitats per part de l’Ajuntament torna a trobar-se en seu judicial al no estar d’acord ARRINS S.L amb el contingut de la llicencia.

Un cop fetes les ponencies es va obrir torn de paraula entre els assistents, on es van expressar opinions, comentaris, propostes i crítiques.

Punts a destacar arrel de l’acte:

● A Rubí tenim 15 forats d’extractives que sumen 6,5 milions de m3 i que són potencialment susceptibles de convertir-se en abocadors.

● El nou pla metropolita de residus preveu un nou abocador de residus de 1.800.000 m3 de capacitat. Casualment l’abocador de Can Balasc tambè te aquesta capacitat.

● El que sera el nou POUM de Rubí ( en fase d’aprovació) permetra la instal·lació en el nostre terme municipal de futurs nous abocadors.

● Especial fou la preocupació dels assistents al saber que l’actual gestor de residus de l’abocador de Can Carreras ( TMA Grupo Sanchez) serà el gestor de l’abocador de Can Balasc tot i les greus deficiencies de gestió que esta duent a terme en l’Abocador de Can Carreras. A Can carreres un 30% dels residus que s’aboquen no són permesos.

Davant de tot això els assistents es van emplaçar al proper 13 de gener per a trobar-se amb l’objectiu de realitzar una reunió de treball i determinar els plans d’acció futurs a engegar en relació a aquest tema.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari