Discurs ACR 30 anys ajuntaments democràtics

10 maig 2009, Afegir comentaris
Categories: Altres

Senyores i senyors representants, des de 1979 i fins ara, de la ciutadania de Rubí, i ciutadans i ciutadanes que ens han volgut acompanyar.

Assistim a aquest acte per donar veu a les persones a qui representem, i pel nostre compromís amb la institució, malgrat no ser partidaris d’ autohomenatges d’aquest tipus.

Volem manifestar en primer lloc que, des d’Alternativa Ciutadana, celebrem aquests 30 anys d’ajuntaments democràtics, i que estem sincerament agraïts a les persones que hi han treballat des de l’Ajuntament, i en alguns casos dedicat gran part de les seves vides. S’ha fet molta feina, ho reconeixem, i hi ha coses molt ben fetes i positives d’aquest període.

Sense oblidar els milers de ciutadans actius i “anònims”que a través dels diversos moviments socials, associacions veïnals, entitats,… són també contribuidors significatius dels avenços lograts en el municipalisme.

Tot i així,  creiem que hi ha molts aspectes que cal canviar, des d’ara mateix, relatius a la situació d’aquesta democràcia local, que trobem de salut delicada; i el que més ens preocupa és que la seva evolució, segons pensem, no és favorable, no va per bon camí.

El fruit d’aquesta reflexió i de la voluntat de transformar el futur democràtic, és una de les raons principals per la qual la nostra assemblea va decidir entrar en política institucional.

Coincidim amb tothom en que un repte pendent i molt important a solucionar és el d’acoseguir per als ajuntaments un finançament just i coherent amb totes les responsabilitats que tenen i els serveis que han d’oferir.

Però per millorar aquesta salut de la democràcia local, creiem que tenim molts altres reptes pendents, també molt importants, que segons considerem són els motius de l’elevada desafecció i la molt greu desvinculació dels ciutadans per la política, i de que el nostre país no estigui progressant i avançant tan ràpid com podria fer-ho.

No cal ser molt espavilat per observar la paulatina deriva del sistema cap una partitocràcia, en què les decisions partidistes, les decisions que donen rendiments electorals a curt termini, les que garanteixen la quota de poder, són les que sovint s’imposen per sobre de les que millorarien el bé comú.

Revindiquem abordar el repte d’incorporar a la política local les llistes obertes electorals.  Que els veïns puguin votar a les persones que creguin vàlides i no quedar constrenyits a votar llistes tancades i hermètiques decidides pels partits.

Les freqüents pràctiques clientelars amb diferents sectors, entitats i persones, utilitzades pels governs per mantenir el poder, tampoc no són positives per a la societat.

La reduida i sovint manipulada participació ciutadana no ens permet aprofitar-la, utilitzar-la, per prendre “bones decisions, d’alta qualitat”, i que els veïns i veïnes es facin més seus els projectes de la ciutat.

L’increment de la  professionalització de la política, juntament amb la justificació dels càrrecs de confiança (que sovint ocupen amics i familiars que no tenen feina, o els que anaven a la llista però no han sortit escollits, o els que han perdut l’escó en un altre municipi… i que acaben sent els càrrecs tècnics més importants del consistori,  amb sous molt superiors als de la majoria de ciutadans), no és la millor manera de generar confiança ni complicitat entre la gent, i pensem que és evident que tot això fa que el nostre país no pugui progressar tant com convindria.

L’incompliment sistemàtic dels acords que es prenen i dels compromisos que se signen,  des de les mateixes mocions aprovades en el propi Ple que no s’acaben executant, passant pel propis pactes de govern, fins arribar als programes electorals… Tot això ens sembla que no és seriós!. I per a nosaltres és un clar reflex de la immaduresa actual que pateix la nostra democràcia.

La qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes, les nostres ciutats, el nostre pais,

Senyores i Senyors,

necessita pels propers 30 anys, posar-hi remei, i aconseguir una democràcia sana i vigorosa, basada en la PARTICIPACIÓ CIUTADANA, les pràctiques ÈTIQUES i el RIGOR. O sigui una democràcia amb un altre rumb.

Per això  nosaltres, encara que ens segueixin dient:  demagogs, populistes, amarillistes, radicals i talibans,  treballarem tant com poguem per TRANSFORMAR-LA i MILLORAR-LA.

Moltes Gràcies

Alternativa Ciutadana de Rubí

Share

    Comentaris

Nom

Comentari