Geotag Icon Show on map

Més de 50 rubinencs han vingut a conèixer el Turó de Can Calopa

30 maig 2010, Afegir comentaris
Categories: Medi ambient, Notes de premsa
Etiquetes:

Més de 50 rubinencs, de totes les edats, han vingut a conèixer el Turó de Can Calopa en la caminada informativa que ACR ha organitzat, juntament amb la col·laboració del Centre Excursionista de Rubí (CER), el Centre d’Estudis i Protecció de la Natura (CEPNA) i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.

L’objectiu de la sortida era que els ciutadans de Rubí coneguessin aquesta zona i recordar que en el seu moment CEPNA, ACR i finalment l’Ajuntament de Rubí van presentar al·legacions per tal de que la Generalitat inclogui aquesta zona dins del Parc Natural de Collserola, ja que el Turó de Can Calopa té una alt interès ecològic, geològic i paleontològic i serveix de connector ecològic per a moltes espècies entre Sant Llorenç, Montserrat i Collserola (podeu seguir llegint més informació de la sortida si cliqueu a “més…”).

PDF de l’itinerari  Itinerari sortida Can Calopa (1100 downloads)

Per veure les fotos cliqueu aquí

La sortida ha començat des de l’Escardívol des d’on hem agafat els cotxes fins a l’entrada del turó. A partir d’allà hem fet una caminadeta que ens ha permès veure els voltants del turó, molt marcats per una alta activitat industrial. A la primera parada en Jordi Simó de CEPNA ha explicat als participants en quina part del terme de Rubí es situa el turó i la seva importància a nivell ecològic. L’accés a aquesta primera part de l’enclavament ha estat força fàcil i la gent ha pogut arribar plàcidament fins a “l’infern de Can Calopa”, zona de terres rogenques del qual en sortí el nom Rubeo. Allà també s’ha explicat la fauna que podem trobar en el turó. Al costat mateix d’aquest descampat vermellós, des del qual es veu força bé Montserrat, hem caminat fins a la Masia de Can Calopa, on en Jordi Vilalta del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí ha explicat breument la història del lloc des de l’època iberoromana. Ha explicat que els elements patrimonials més rellevants són les restes del molí d’origen medieval, que va desaparèixer durant la rierada del 62,  i la ja degradada Masia, tota tapada per les plantes. A més, al costat de la casa, hem pogut veure el que potser és l’ametller més gran de Rubí!

Un cop vista la Masia hem fet una mica d’esmorzar per agafar forces i tornar, tot fent una volta, a on havíem deixat els cotxes. Durant aquesta part de la caminada hem pogut observar molts arbres tirats, segurament per la últimes ventada i nevada forta, que tapen el camí i han fet dificultós el pas per alguns dels participants. Tot i així tothom ha pogut arribar sa i estalvi al punt de trobada per poder agafar als cotxes i baixar fins a la riera, on hem pogut veure els “Estrats de Can Calopa” o també coneguts antigament com “els metres”. Allà l’Albert Isús, del Centre Excursionista, ha explicat la història geològica del lloc, com es va anar formant, i la seva importància per a la presència d’espècies al lloc. Després el Jordi Simó ha explicat que en aquesta zona, ja el 1891, es va descriure la presència de mamífers fòssils de l’època del Miocè, i que per tant la zona té també un valor paleontològic molt alt.

Un cop dit tot el que calia, els participants ens hem fet una foto de grup i hem marxat cap a casa amb una mica més de coneixement de la nostra ciutat! Esperem que tothom ho hagi passat molt bé i agraïm molt la col·laboració de les tres entitats que ens han acompanyat i ens han explicat coses tan interessants!

Finalment recordar que amb la sortida d’avui s’ha volgut reivindicar que la delimitació definitiva del Parc Natural de la Serra de Collserola inclogui el Turó de Can Calopa i un tram de 2 quilòmetres de la Riera de Rubí adjacent a aquest espai natural, per garantir la màxima protecció possible d’aquest enclavament únic a la ciutat i de gran rellevància internacional. Volem que Rubí formi part d’aquest nou Parc Natural, tan proper a la nostra ciutat, i que l’Ajuntament, en representació de tots i totes, s’impliqui activament en la seva gestió i conservació. Tot fa pensar que durant el mes de juny es produïrà l’aprovació definitiva del Parc Natural de la Serra de Collserola, de manera que instem a l’Ajuntament a fer les gestions que calguin per defensar al màxim la integració d’aquest enclavament dins dels seus límits.

ACR

Share

    Comentaris

Nom

Comentari