ACR ha presentat al Govern un llistat de 80 mesures i accions que creiem que cal afegir al Pla d’Acompanyament a la Crisi que l’equip de Govern ens ha comunicat que està portant a terme.
El Pla d’Acompanyament a la Crisi és el conjunt d’accions que l’Ajuntament aplica en aquests moments de dificultat, tenint en compte les competències que té. Aquestes mesures presentades es debatran en una Comissió Informativa Extraordinària a finals de setembre, i després es portaran a aprovació a un Ple que podria ser extraordinari.
Des d’ACR creiem que és urgent empendre el màxim nombre d’accions per paliar la crisi, i així poder sortir-nos-en el més aviat possible, i alhora creiem que aquesta època de crisi ha de servir per reestructurar, reformular, reformar i repensar totes les activitats que porta a terme l’Ajuntament per tal d’optimitzar l’estructura i el funcionament i així mirar de ser una organització més eficient sense deixar de cobrir les prioritats per a la ciutadania i la ciutat.
Un dels vectors principals en aquesta linia és la de tirar endavant un bon pla d’austeritat que serveixi per ara i pel futur, i per tant en general creiem convenient engegar un procés en cada àrea de l’Ajuntament per establir unes prioritats clares i una classificació de les tasques i activitats en:
- quines són imprescindibles i d’obligat compliment
- quines no són d’obligat compliment però en crisi convenen ja que benficien els ciutadans
- quines són prescindibles i poden esperar a que sortim de la crisi
Algunes de les propostes que hem plantejat suposen en alguns casos poc estalvi o canvi, però en tot cas són un gest coherent al moment, i reforcen la dinàmica d’austeritat i de priorització que cal dur a terme en aquests temps.
També cal tenir en compte que algunes propostes són d’aplicació immediata i d’altres són a mig i llarg termini.
ACR prega al Govern que sigui el més transparent possible en totes les decisions relatives al Pla d’Acompanyament a la Crisi per tal de que tots els Grups Muncipals hi podem aportar el màxim i sigui el millor per a la ciutat.
Les principals propostes concretes d’ACR:
Aquí us llistem les propostes més importants de les 80 presentades:
Organitzatives i de personal
- Reduir els càrrecs de confiança. Aplicar el model en què els caps de servei són treballadors i treballadores de la plantilla municipal. Com a mínim:
- No apujar el sou dels regidors ni dels càrrecs de confiança ni dels alts càrrecs com a mínim fins a final del mandat.
- Reduir un 25% les retribucions als Grups Muncipals, tant l’assignació fixe com la variable, fins a final del mandat.
- Accelerar el pla per optimitzar i reduir els locals que utilitza l’Ajuntament:
- reducció dels locals llogats per l’Ajuntament
- aprofitar els antics Cinemes Rubí com a magatzem i dipòsit municipal mentres el Govern no li assigna cap funció
- Reajustar i racionalitzar l’estructura municipal de la plantilla. Reorganitzant-la si cal per donar prioritat a la prestació de serveis directes a la ciutadania i cobrir els aspectes més importants, ara que s’han transferit tasques a la Diputació:
- No incrementar la plantilla a no ser que sigui per raons absolutament necessàries.
- No substituir els llocs fruits de baixes a no ser que sigui totalment necessari
- Negociar amb el comitè el canvi de les hores extres per hores de vacances.
- Reduir al màxim els estudis i treballs externs i subcontractacions d’activitats d’assessoria i consultoria que poden ser fetes per personal de l’Ajuntament, demanant comprensió al respecte als membres de la plantilla.
- Estudiar reduir i optimitzar al màxim el parc mòbil de vehicles municipals i els seus consums.
Imatge, protocol i comunicació:
- Reduir dràsticament les despeses de protocol, representació, imatge, publicitat i propaganda feta des de l’Ajuntament. Austeritat en les publicacions municipals, targetons i fulls informatius
- Revista La Ciutat: passar-la a freqüència bimensual (6 edicions a l’any) , amb un format més barat quant a tamany i tipus de paper, fer que contingui informacions que ara contenen octavetes i díptics que s fan a part.
- Eliminar la publicació Rebombori i etudiar en tot cas si incorporar una part del contingut que tindria a una de les planes de la Revista La Ciutat
Cohesió Social:
- Fer un seguiment molt precís de la necessitat de les beques menjador i de les subvencions de material escolar per veure si s’estàn cobrint els casos realment necessitats.
- Donar el màxim suport possible i fer un bon seguiment de les entitats que treballen amb Banc d’Aliments i fan tasques d’ajut directe com són: Cáritas, Esglèsia Evangèlica, Creu Roja, i Entre Veïns.
- Plantejar a cadascuna de les Caixes d’Estalvi que tenim en el nostre municipi que ens ajudi amb la seva obra social en aspectes per paliar la crisi, sobretot socials, com ja ha fet alguna entitat d’aquest tipus.
- Instar en els òrgans corresponents a la creació d’ un fons de rescat de vivendes hipotecades, d’acord amb les entitats financers, buscant aportacions de capital privat, per tal que les famílies que no poden fer front a les hipoteques tinguin la possibilitat de cedir-les a l’entitat titular a canvi del pagament d’un lloguer assequible amb opció a compra en cinc anys, (anomenat “Dación en Pago”).
- Assegurar i prendre les mesures necesaries per tal que hi hagi sortides de formació per tots els joves que tenen 16 anys o més, sobretot aquells que no han aprovat l’ESO a través dels PQPI i equivalents.
Altres mesures:
- Portar a terme l’acompliment total de l’Ordenança de pagament dels guals sobretot en les urbanitzacions per justícia i per recaptar els ingressos que ens pertoquen.
- Reconsiderar l’ajornament de diverses inversions no prioritàries per la situació actual, com per exemple l’arboretum
- Reconsiderar el grau de manteniment de la vegetació dels parcs i jardins, fer-ne la bàsica necesària.
- Estudiar el manteniment necesari dels poligons industrials per facilitar l’activitat indrustrial i de serveis.
- Assegurar la bona cobertura a tots els poligons perquè arribi la banda ampla.
- Reduir o eliminar la subvenció dels viatges culturals per a la gent gran donat que l’IMSERSO ja cobreix aquest servei.
- Instar a l’ens que pertoqui a estudiar com es pot reduir l’elevat import que paguen els ajuntaments per les funcions de gossera municipal.
- Aplicar un Pla d’austeritat rigorós respecte dels actes lúdics i festius: amb la idea de que es mantingui l’essència i quan ens recuperem de la crisi ja els tornarem a fer amb més activitats si és adequat.
- reduir un 30% més el pressupost de la Festa Major, per gaudir-la no cal contractar grups famosos amb cachés de més de 50.000 euros.
- reduir un 50% més el pressupost de les Festes de Barri, complir el compromís de que s’ha de canviar el model
- reduir al màxim que es pugui el pressupost dels programa d’actes de Nadal, Dia d’Andalusia, Onze de Setembre i Carnaval
- Estudiar a fons tots els contractes i convenis que tenim amb proveïdors que facturin més de 20.000 euros/any i mirar d’eliminar-ne temporalment partides secundàries, principalment revisar:
- servei de recollida d’escombraries i neteja viària, potser hi ha activitats noimprescindibles que de moment es poden eliminar o reduir, per exemple escombrar les fulles caigudes a la tardor,etc.
- servei de transport municipal, potser es poden posar microbusos enlloc de busos grans en alguns trajectes,etc.
- el manteniment dels aspectes de jardineria dels parcs i jardins.
- Aplicar un Pla de xoc per reduir consums: Aprovar i aplicar un pla de xoc amb mesures urgents per a reduir les despeses en consums d’aigua, energia i materials, aplicant criteris de gestió sostenible en el funcionament intern de totes les dependències, instal·lacions i serveis municipals.
ACR, 14 de setembre de 2010