Nota d’ACR: Demanem un procés més obert i més democràtic per a l’elaboració dels pressupostos municipals

11 de gener de 2011

Alternativa Ciutadana torna a demanar a l’Alcaldessa i al PSC que en el futur apliquin  un  procés d’elaboració dels pressupostos anuals de l’Ajuntament – el document municipal més important del consistori- que permeti la involucració i fer-hi aportacions per part  dels Grups de l’Oposició.

La situació actual, que es ve repetint des de fa anys, és que l’Equip de Govern, PSC+ERC, des del mes de juliol de cada any, unilateralment comença a preparar els pressupostos, aquest llistat de partides, accions i coses que es faran per a la ciutat i la ciutadania, (i per tant queden també clares les que no es faran) i amb quina prioritat, o sigui amb  quins recursos, o quantitats de diners.

Quan aquest Equip de Govern té tota aquesta documentació apunt, cap a finals de novembre, ho entrega als Grups de l’Oposició, a la vegada que convoca el  Ple per aprovar-ho pel cap de 10 o 15 dies. Llavors  les formacions que no estem al Govern disposem de poc temps per entendre i analitzar-ho, i tenim una o dues comissions informatives a on moltes vegades sembla que siguin més per complir l’expedient que per realment resoldre els dubtes i establir un debat bilateral entre Govern i Oposició que porti a una possible millora.

Finalment cada formació en el Ple d’aprovació dels pressupostos, abans de final d’any, n’exposa el seu anàlisi, més o menys profund, i el que n’opina. D’aquests anàlisis i  intevencions descobrim tots coses i posem sobre la taula aspectes a  modificar, que podrien millorar aquests pressupostos, però del document que va aprovació mai NO es toca ni una coma, ni un decimal, ni una sola xifra. És una mena de paquet tancat.

Malauradament no s’aprofiten per res les aportacions fetes pels Grups de l’Oposició, ni les seves propostes de canvis i millora, i així queda congelat aquest document, el més important de l’any del nostre Ajuntament. Aquest procés analitzat  objectivament , tot i ser lícit i legal, el considerem per una banda poc eficient, ja que no s’aprofiten bé tots els esforços abocats pels Grups i pels regidors en ell, per mirar de millorar-ne la qualitat final, i per altra banda, aquesta unilateralitat per part de l’Equip de Govern  en l’elaboració del que s’aprova, (i ens consta que durant aquest mandat no hi ha hagut  negociacions, com a mínim importants entre Govern i Grups de l’Oposició per consensuar algun aspecte dels pressupostos municipals) i aquesta manca de més voluntat de debat, interacció, i treballar en equip i de sumar, fa que sigui un procés que es pot democratizar i que considerem que s’hauria de democratitzar molt més.

Per tant,  demanem que es faci un procés molt més obert que permeti la involucració i un bon debat amb els  Grups de l’Oposició abans de tancar el document que portaran a aprovació, i que per tant des del mes de setembre, per exemple, en les comissions informatives de cada àrea s’informi sobre les propostes inicials que té el Govern, per tal de que tots poguem revisar, opinar, enriquir i per tant millorar aquest document que materialitza el que es farà a la ciutat, i així arribar al desembre amb un document més elaborat i molt més consensuat.

Jordi Giménez en nom d’Alternativa Ciutadana

Share

    Comentaris

Nom

Comentari