Article d’opinió: Millor qualitat ambiental, millor qualitat de vida

23 febrer 2011, Afegir comentaris
Categories: Destacat, Medi ambient, Salut

Ara fa quasi bé un any el doctor Porta, investigador i catedràtic de salut pública de l’Institut Municipal de Investigació Mèdica (IMIM) i la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va escriure un article d’opinió molt interessant a El País que portava per títol “Ver lo que nos sale a cuenta”. En aquest article el Dr. Porta contextualitzava les accions en salut pública dintre de la crisis econòmica actual, i en resum deia que els beneficis de la salut pública són reals, generals, a llarg termini, però difícils de quantificar i, sovint, invisibles a curt termini. I es preguntava si donat que bona part de les causes del nostre estat de salut són socioeconòmiques, ambientals i culturals, per què ningú ha creat encara models de negoci que actuïn sobre aquestes causes i generin autèntics beneficis socials i empresarials. En el mateix escrit el Dr. Porta posava diferents exemples de polítiques en salut que han estat un benefici per a la comunitat: l’eliminació del plom de la gasolina (el plom afecta el desenvolupament cognitiu – coeficient d’intel·ligència- dels nens) o bé les campanyes per reduir el nombre de morts a les carreteres. El que ve a dir l’article, entre altres coses, és que una millor qualitat de vida repercuteix positivament en la productivitat de les persones, que al seu torn, es tradueix en creixement econòmic. És a dir, tot està relacionat i cal tenir una visió transversal, multidisciplinària, i a llarg termini quan parlem de salut. Un aspecte important que afecta la nostra salut, potser el que més, és la qualitat del medi que ens envolta. En aquest sentit, les polítiques preses per Ajuntaments i Governs han de ser a llarg termini i preses amb rigor científic. Primer de tot, però, cal que hi hagi voluntat per part d’aquests organismes per detectar els problemes, estudiar-los i abordar-los correctament, i no fer la vista grossa quan veuen que la inversió inicial és gran i el rendiment polític a curt termini escàs, per no dir nul. Un exemple clar és el primer Pla de Salut que l’Ajuntament de Rubí ha elaborat en aquest últim any. Cap de les accions que han proposat per millorar la salut dels rubinencs, repetim, cap ni una, incideixen en la millora de la qualitat ambiental a Rubí. Com s’entén això?

Potser Rubí no es diferencia molt a altres ciutats del voltant pel què fa a nivells de NO2, PM2.5, PM10 (contaminants atmosfèrics), però això no treu que estiguem arribant a nivells per sobre dels recomanats per la Unió Europea en alguns punts de la ciutat. Diversos estudis indiquen que la contaminació atmosfèrica està associada a problemes cardiovasculars i respiratoris en adults i també amb problemes de desenvolupament en el fetus durant l’embaràs. Per tant, és un problema important que afecta a tota la ciutadania. Rubí podria ser pionera en iniciar polítiques que afavoreixin l’ús del transport públic a la ciutat (carrils bici, millora del servei de busos, demanar la connexió entre Renfe i FGC a l’estació de l’Hospital General, etc). Així com promoure el comerç i l’oci dins de la nostra ciutat, fent que menys gent agafi el cotxe per sortir de Rubí. Cal, també, crear més espais verds al casc urbà i preservar els que tenim a les afores. Recordem que la Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana entre 10-15m2 d’espais verds per persona a la zona urbana. Actualment a Rubí hi ha zones on no arribem ni a 5m2. Encara ens deixem una llista d’altres factors ambientals que poden afectar a la nostra salut i que són temes actuals a la nostra ciutat (soroll, línies d’alta tensió, presència d’abocadors a prop dels habitatges, etc). En definitiva, a Rubí encara hi ha molta feina per fer pel què fa qüestions mediambientals, i no s’hi val girar l’esquena a aquests problemes, perquè a la llarga ens passaran factura!. Recordem que una millor qualitat ambiental és una millor qualitat de vida!

Share

    Comentaris

Nom

Comentari