Nota d’ACR: Impulsem el retorn d’envasos per reduir residus

Fa un temps Alternativa Ciutadana va presentar una moció per a la reducció de les bosses de plàstic en el comerç local de Rubí. En la línea de continuar presentant propostes per a la protecció del mediambient i per a la millora de la sostenibilitat, ara volem portar al proper Ple de l’Ajuntament de Rubí una proposta encaminada a reduir els residus que acaben a l’abocador (en concret els envasos de plàstic). També volem sensibilitzar la població, els agents comercials i econòmics per tal que, tot potenciant una distribució i un consum responsables, contribueixin a prevenir la contaminació, evitar l’esgotament de recursos i el canvi climàtic.

Es tracta d’instar a la Generalitat a que porti a terme a Catalunya el que ja s’està aplicant en alguns països europeus com Alemanya. És l’anomenat  Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’Envasos (SDDR), el qual es proposa des de  la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable. Aquest sistema està previst a l’actual llei de residus com a alternativa al sistema de gestió integral (SIG), que és utilitzat de forma majoritària i que s’ha demostrat incapaç de complir amb els objectius de recuperació d’envasos.

El SDDR bàsicament consisteix en facilitar la recuperació i el reciclatge d’envasos d’us freqüent de begudes com poden ser les ampolles i llaunes de  cervesa, refrescs, sucs, aigua, etc. Els consumidors, al comprar la beguda al supermercat, pagarien una quantitat en concepte de dipòsit, que recuperarien un cop dipositen l’envàs en una màquina que entrega un tiquet per l’import dels envasos retornats. Al donar valor als envasos retornats, s’aconsegueix fins a un 98% de recuperació de tots els envasos que es consumeixen, i per tant la desaparició d’envasos del carrer i del nostre entorn.

Aquest sistema suposa forces avantatges, no només per a les economies domèstiques i pel mediambient, sinó també per exemple per a la via pública, ja que no farien falta tants contenidors grocs. Es tracta de recuperar el sistema que es feia servir fins els anys 60 i 70, abans de que aparegués l’envàs d’un sol ús, que no ha parat d’augmentar en la nostra cistella diària.

Des d’Alternativa Ciutadana creiem que és molt important que el màxim nombre d’Ajuntaments del nostre país instin al Govern de la Generalitat a impulsar aquest sistema, que està totalment alineat amb els  objectius i principis de l’actual legislació sobre envasos i residus. Vist que malauradament  no s’han assolit els resultats que marquen les normatives europees, estatals i catalanes en matèria de residus i residus d’envasos en aquests últims anys, cal més que mai aplicar aquest sistema.

Alternativa Ciutadana de Rubí

Share

    Comentaris

Nom

Comentari