Article d’opinió: Allò que no ens explicaran del Parc del Castell

07 abril 2011, Afegir comentaris
Categories: Destacat, Urbanisme

Article d’opinió publicat al Diari de Rubí 07/04/2011

Deixant de banda la febre d’inauguracions del govern, que ha portat a “trossejar” el Parc del Castell per a fer-ne dues inauguracions, i centrant-nos en la reforma en sí, que és el que més interessa, un dels elements que més sobta quan arribem al Parc del Castell és la tanca metàl·lica, totalment opaca, que encercla el conjunt d’aquest espai verd. Aquest nou element planteja molts interrogants. D’entrada, ens qüestionem si les zones verdes s’han de tancar. És que no es pot garantir la conservació d’aquesta zona d’altres maneres? Aquesta qüestió mereixeria un debat que no ha existit, però vaja, posem que donem per bona l’opció del govern de posar una tanca al Parc…llavors, calia trencar moltes de les perspectives del Castell des del seu entorn més immediat amb aquesta tanca? Si passegeu pel carrer del Castell, o per l’accés que porta a Can Xercavins, notareu com l’esmentada tanca ha eliminat l’antiga visió del Castell, que ara s’amaga de manera parcial o total darrera d’aquesta. Una gran llàstima i un greu error a l’hora de dissenyar aquest Parc, que hauria d’haver tingut com a prioritat essencial posar en valor la visibilitat i la contemplació d’aquesta construcció històrica per part de la gent. Quin nyap! I que car!

D’altra banda, a la part sud del Parc, hi podem veure l’anomenat “amfiteatre”. Segons sembla, el govern vol que faci les funcions de l’antic amfiteatre de la plaça del Dr. Guardiet (eliminat, no ho oblidem, per poc útil) i servir com a espai per a grans espectacles. Però el resultat és més que qüestionable: tenim un artefacte de paviment i blocs de formigó (de tots els colors això sí), que ocupa un espai molt obert i d’escàs desnivell (lluny del que seria un amfiteatre) i que hipoteca els usos d’aquesta zona del Parc, que tindrà una utilitat molt baixa fora dels escassos dies d’espectacles. Hem repetit l’error del Dr. Guardiet. Qui en farà ús durant els mesos d’estiu, amb el sol caient amb força sobre el formigó? Per què no s’ha consultat a la ciutadania? Un altre nyap, que ni tan sols té una rampa per a persones amb mobilitat reduïda.

I per acabar, l’Arborètum. La idea no és pas dolenta, al contrari, és interessant i positiva. Però el seu disseny podria haver estat més curós amb les plantacions d’antic arbres de Nadal que, a finals dels 90, havia organitzat l’Ajuntament en aquest sector. La gran majoria, que ja havien assolit mides prou destacades, han estat eliminats, i molt pocs es mantenen dins de l’Arborètum. És així com volem mostrar el respecte pels arbres i les seves funcions essencials? No ens sembla que treure uns arbres per posar-ne uns altres, sense cap mena de respecte per antigues plantacions populars, sigui una bona manera de començar un arborètum. Però tal com s’ha fet aquest Parc, ja res ens estranya…

Share

    Comentaris

Nom

Comentari