Una altra manera de fer política és possible… i necessària

04 juny 2011, Afegir comentaris
Categories: Democràcia

Article d’ACR per a la pròxima edició de La Ciutat:

Les xifres del 22 de maig són, com en totes les eleccions, interpretables. El panorama de la política local ha canviat, però allò immutable és que més de la meitat de la ciutadania amb dret de vot prefereix no exercir-lo per escollir els seus representants més propers, els municipals. Prop de 28 mil persones, tan heterogènies com les que han votat, no creuen que el seu vot canviï la situació de la ciutat. Molts abstencionistes potser són crítics amb la política convencional, amb una democràcia que es basa més en la delegació que en la representació, en què els partits monopolitzen les decisions sense consultar ni debatre les propostes amb la ciutadania al llarg de quatre anys…

Aquesta realitat, potenciada pels efectes de la crisi econòmica, és la base de la mobilització dels “indignats”, davant la qual els partits convencionals i la majoria dels mitjans de comunicació reaccionen amb desconfiança i perplexitat. Els sectors de població més crítics, encapçalats pels més joves (una constant històrica en les demandes de canvis socials), qüestionen moltes coses, però sobretot no se senten representats políticament. Malgrat que alguns busquin lideratges, molta gent està demostrant que el sistema assembleari funciona per debatre opinions i prendre decisions realment democràtiques.

Més enllà de la consolidació institucional d’ACR després de vuit anys, i de l’aposta pel mètode assembleari des del 1997, no podem estar contents per l’abstenció, o pels milers de vots que ha aconseguit un discurs que planteja ciutadans de primera i de segona… Els més de mil votants en blanc, fins i tot els vots nuls, són un símptoma, però el sistema electoral els obvia. Cal seguir treballant per demostrar que una altra forma de fer política és possible, que són important les propostes per millorar Rubí, però sobretot la manera de decidir-les. Per aconseguir una opinió col·lectiva crítica i activa, seguirem treballant quatre anys més per informar però sobretot per rebre les opinions de la ciutadania sobre com millorar la nostra ciutat.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari