Els fets de l’11-J i la posició d’ACR

27 juny 2011, Afegir comentaris
Categories: Democràcia, Notes de premsa

Des d’Alternativa volem aclarir el procés des que el PSC va fer arribar a tots els grups municipals una proposta de manifest per condemnar els fets de l’11J (prou coneguts pels rubinencs/ques), fins que fonts del govern local van declarar a Ràdio Rubí que s’estava treballant amb tots els grups per fer una declaració conjunta i, alhora, que tots els partits, menys ICV-EuiA, s’hi adherien. Primer de tot, volem aclarir que ACR no s’ha adherit a cap declaració i, per tant, desmentim l’afirmació del govern municipal. En segon lloc, esperem amb aquesta nota deixar clara la nostra postura sobre els fets per desfer malentesos i evitar manipulacions. ACR també vol deixar clar que en cap moment ha volgut ni vol fer-se seu el moviment 15-M, i que si alguns dels seus membres han participat en assemblees o altres activitats ha estat sempre a títol personal. Dit això, procedim a fer un petit de resum de tot plegat.

El 15 de juny, quatre dies després de la constitució del nou Ajuntament, l’Alcaldia va fer arribar a totes les formacions polítiques una proposta de declaració institucional en què es condemnaven els fets del dissabte 11 i, paral·lelament, va demanar un informe policial sobre aquests fets. En el moment de rebre la proposta de declaració de l’Alcaldia (amb la qual estaven d’acord els grups de PSC, PP, CiU i ERC), ACR va decidir que no hi estava d’acord amb un text que es podia interpretar com una criminalització del moviment 15-M, però també calia reconèixer que l’actitud d’alguns dels manifestants era rebutjable, ja que es va insultar i agredir verbalment a regidors, ex-regidors i assistents a l’acte, cosa que no creiem correcta ni sana.

Aquesta posició es va explicar a la Junta de Portaveus del dia 17 de juny, proposant que calia dir alguna cosa sobre els fets però d’una altra manera, i ACR va proposar dos dies després un text alternatiu al text original per tal que la declaració no criminalitzés un col·lectiu per culpa d’uns quants. ACR considera que els indignats, i la ciutadania en general, recordant sempre el principi de moviment pacífic del 15 M, tenen tot el dret d’estar indignats i de reclamar coses com: una democràcia participativa i no representativa, justícia social, drets bàsics, un canvi del sistema econòmic, eliminació dels privilegis de la classe política, etc. Per tant, se’ls ha d’escoltar des de les institucions, i s’ha de fer possible la seva participació en el màxim de processos possibles a l’hora de prendre decisions institucionals que afecten al seu dia a dia. Aquesta és una de les màximes que des del principi ACR ha defensat.

Per tant, el text modificat que es va proposar a la resta de les forces polítiques pretenia que l’Ajuntament en el seu conjunt, tot i rebutjar els excessos d’alguns dels manifestants, també reconegui les reivindicacions dels “indignats” i reflexioni sobre la seva responsabilitat en aquesta situació d’indignació. ACR proposava en el text que l’Ajuntament convidés al diàleg i es comprometés a engegar un sèrie de mecanismes i eines per a fer-lo possible. Tot i així, reconeixem que potser la modificació proposada (i acceptada en principi per PSC, PP i ERC) no ha estat suficientment clara pel que fa a les vies de diàleg amb el moviment 15-M, del qual també hem trobat a faltar un pronunciament clar en contra de qualsevol acte d’agressió. Tanmateix, una altra possible postura hagués estat no intentar modificar el text i que ACR hagués fet una nota de premsa pel seu compte expressant la seva postura.

En qualsevol cas, repetim que l’Ajuntament en ple encara no ha assumit la declaració en els termes proposats per ACR, que vol un veritable consens i que entén que el grup municipal d’ICV-EUiA condicioni la seva adhesió a la declaració institucional a la retirada d’un informe policial que no ajuda a obrir vies de diàleg sinó tot el contrari. Esperem que l’Ajuntament i el moviment 15-M de Rubí puguin arribar a establir converses constructives des del respecte mutu, i demanem que tothom faci un esforç per tal que això sigui així.

Aquí podeu baixar la proposta de modificació d’ACR respecte al text original proposat pel PSC: Proposta modificació d'ACR sobre fets 11J (416 downloads)

Alternativa Ciutadana de Rubí

Share

    Comentaris

Nom

Comentari