Article La Ciutat: Austeritat en les administracions: predicar amb l’exemple

Article d’ACR que sortirà a la revista La Ciutat del mes d’octubre.

Un dels factors que provoquen el progressiu distanciament entre ciutadania i polítics que haurien de representar-la és la manca de pedagogia sobre el funcionament de les institucions. En el cas de l’administració local, els ajuntaments són la referència més clara, més propera i més coneguda. Però… què passa amb els consells comarcals i, sobretot, amb les diputacions, que gestionen més diners? La ciutadania en general no té gaire idea de què fan o de qui en forma part. Els consellers comarcals i els diputats i diputades (de les diputacions, no del Parlament) són regidors/es, alguns fins i tot alcaldes/esses, dels municipis de les seves demarcacions.

Dit això, hi ha dues qüestions que, per intuïció, la gent es pot plantejar: aquests càrrecs electes municipals tenen tanta capacitat personal i professional com per dedicar-se amb un mínim d’exigència a la gestió en dues o tres institucions? És ètic i justificable que alguns polítics cobrin de dos llocs, sobretot en aquesta situació de crisi econòmica i de recursos públics cada cop més retallats? No estem parlant de pràctiques il·legals, perquè aquests càrrecs no cobren dos sous (ha estat el cas de l’alcaldessa de Rubí de 2003 a 2011, que no cobrava el sou municipal sinó el de la Diputació); però sí es poden sumar un sou si formes part de l’equip de govern d’una administració i dietes diverses si estàs a l’oposició en l’altra institució.

ACR sempre ha criticat la professionalització de la política pel que fa a la submissió absoluta als partits per mantenir-se anys i anys en els càrrecs, però també per aquestes retribucions “sumades”, que poden ser de més de 100 mil euros anuals, mentre la mitjana salarial és de poc més de 20 mil, sense oblidar els milers de persones que no arriben a mileurista o que estan a l’atur. En temps de retallades de drets socials, de crisi (no només econòmica sinó de valors), la ciutadania hauria d’exigir que, tot i que sigui legal cobrar de dos o tres llocs, es prediqui amb l’exemple i l’austeritat de les institucions comenci, primer, pels de casa.

Share

    Comentaris

Comments are closed.

Nom

Comentari