Les CAV voten en contra dels pressupostos del Consell Comarcal pel 2012

Des de les Candidatures Alternatives del Vallès volem fer públics els motius pels quals el nostre grup comarcal va votar en contra de la proposta de pressupost per a l’any 2012 al ple del Consell Comarcal del passat dijous 1 de desembre.

En primer lloc, hem comprovat que es tracta d’un pressupost merament tècnic i sense cap tipus de contingut polític, limitat a un simple ajust comptable entre els ingressos i les despeses. Donades les retallades aplicades en la majoria de transferències que el Consell Comarcal rep d’altres administracions, principalment la Generalitat, el govern comarcal ha optat per compensar aquesta reducció d’ingressos de la següent manera:

  1. S’han repercutit les retallades en transport escolar sobre la ciutadania, augmentant escandalosament el preu d’aquest servei. Es passa de recaptar 206.000€ el 2011 a 683.000€ el 2012.
  2. Les partides per a beques de menjadors escolars s’han reduït en mig milió d’euros, passant dels 4,5 milions en 2011 a 4 milions en el nou pressupost.
  3. Ampliant les aportacions dels Ajuntaments, administracions ja de per sí escanyades econòmicament per una manca crònica d’un finançament just, per a cobrir les partides destinades a serveis socials (EAIA, atenció domiciliària…), que tot i així es veuen reduïdes.
  4. Aplicació d’una tisorada comptable al conjunt de despeses, sobretot les de caire social, com els fons de cooperació.

Com malauradament era d’esperar, la despesa que no es qüestiona ni retalla és la generada per l’estructura política (presidència, vicepresidència i càrrecs eventuals) d’aquest organisme, totalment desproporcionada en relació a les minses competències que aquest té. Cal recordar que en la present legislatura el sou de la presidenta s’ha incrementat en un 60% i s’ha incrementat en 1 els càrrecs de confiança. Tampoc no es fa cap replantejament de les fosques partides destinades a estudis i treballs tècnics, fons majoritàriament gestionats per empreses privades per elaborar estudis que massa sovint són de dubtosa utilitat.

La conclusió de tot plegat és ben senzilla. Aquest pressupost no és més que la constatació de la poca, per no dir nul·la, utilitat de l’estructura política del Consell Comarcal pel que fa al seu servei a la ciutadania de la nostra comarca. Els grups que governen aquesta administració no tenen cap voluntat de fer Política. Com ja hem manifestat en reiterades ocasions, aquests partits només conceben aquesta administració supra-municipal com un instrument al seu servei, un mecanisme més per garantir sobresous als seus regidors i regidores, i llocs de treball per a persones del propi partit que han sortit d’altres administracions (l’actual presidenta del consell comarcal, ex-alcaldessa de Polinyà, és un bon exemple d’això). També comprovem que el fet que tots els partits amb poder local estiguin al govern tampoc té cap utilitat política, doncs ni tant sols ha servit per plantar cara a la Generalitat davant de la política de retallades de serveis públics i drets socials que estem patint la ciutadania del Vallès Occidental.

No podem, però, parlar d’aquest pressupost sense denunciar, per enèsima vegada, les greus retallades en matèria social que està aplicant el govern neoliberal de la Generalitat de Catalunya. Aquesta política té l’objectiu clar de liquidar els serveis públics per deixar-los en la seva mínima expressió, per convertir els nostres drets socials en béns de mercat, un negoci ben sucós per a les empreses privades. Davant d’aquest greu retrocés del ja de per sí minso estat del benestar, les Candidatures Alternatives del Vallès continuarem lluitant per plantar-hi cara, des de les institucions en les que tenim presència i també des del carrer, colze a colze amb els moviments socials.

Vallès Occidental, desembre del 2011

Share

    Comentaris

Nom

Comentari