ACR demana que la despesa pressupostària es limiti als 68 milions €

ACR demana que la despesa pressupostària es limiti als 68 milions d’euros previstos amb les Ordenances Fiscals aprovades

Alternativa Ciutadana de Rubí va celebrar dissabte la seva primera assemblea de l’any, que bàsicament va tractar el tema dels pressupostos municipals per al 2012. Després de l’aprovació de les ordenances, els ingressos a les arques municipals es calculaven en uns 68.000.000€. Però el decret-llei recentment aprovat pel Govern central del PP, amb el suport de CIU, obliga als ajuntaments a apujar l’impost de l’IBI un 10% més (a Rubí quedaria, per tant, en un augment del 16’5%). Això fa que la previsió d’ingressos passi dels 68 milions € inicials a uns 70.500.000€. Des d’ACR es considera que l’Ajuntament de Rubí ha de limitar el pressupost de despesa als 68 milions € previstos després de l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals, i que els 2.5 milions extres es retornin als contribuents, quedant així un augment del 6% de l’IBI i no pas d’un 16’5%, que es creu que és una salvatjada fiscal. Per tant, ACR no compta amb aquests diners extres per ajustar el pressupost municipal d’aquest any. Això vol dir, doncs, que caldrà retallar i prendre mesures ,si més no valentes, per tal d’afrontar la situació actual.

Com ja és sabut, ACR considera que el primer pas hauria de ser eliminar càrrecs de confiança, com els 5 assessors de grups municipals (cost de 75.000€/any), els 3 assessors de Governança (cost d’aproximadament 150.000€/any), i els 5 alts directius recentment contractats (cost d’aproximadament 350.000€/any). També demana que els grups municipals redueixin en un 25% la retribució que reben (actualment només ACR es redueix aquest percentatge). Això estalviaria uns 54.000€ addicionals. Pel què fa a la plantilla municipal, ACR considera que està infrautilitzada per una deficient organització i segueix insistint en que cal una auditoria externa de personal i organització municipal per tal de fer més eficient i funcional una plantilla que ha crescut un 50% en els últims 8 anys.

Altres mesures passen per eliminar serveis externs i que aquests els realitzin el personal de la casa, com per exemple el fracassat POUM (totalment aturat a dia d’avui), o bé la recaptació d’impostos que actualment fa la Diputació i ens costa 1.400.000€ (si part d’aquesta tasca tornés a ser gestionada directament per personal de l’Ajuntament ens podríem arribar a estalviar fins a 800.000€). ACR també recorda que hi ha convenis amb empreses externes, com per exemple el servei de parcs i jardins, o bé el servei de la grua, que tenen un cost molt elevat i que caldria renegociar. En aquest sentit, ACR lamenta que la gestió de l’Ateneu s’hagi concedit a una empresa externa per 90.000€/any i una durada de 2 anys (recordem que la coordinadora d’entitats rebia 45.000€/any per a la mateixa tasca).

D’altra banda, ACR ja va proposar a l’equip de Govern altres mesures per reduir la despesa i  no utrapassar el sostre de 68 milions €, proposta ja publicada i difosa per ACR, i que va ser la base per plantejar a l’equip de govern la reducció de la pressió fiscal del 12 al 6%, sobretot pel que fa a l’IBI. A més, ACR demana més claredat i transparència al Govern a l’hora de passar la informació, ja que hi ha moltes partides que no se saben ben bé què són i per tant no es poden fer propostes de reducció al respecte. Això inclouria les partides definides com a projecte de col·laboració i de millora (que solen ser serveis d’empreses externes), o bé el llistat de locals que actualment l’Ajuntament lloga i el seu cost. En aquest sentit, l’assemblea d’ACR va  acordar que si el Govern no passa tota la informació requerida no podrà comptar amb el suport d’ACR en els pressupostos.

Finalment, ACR també va acordar dues noves assemblees, sempre obertes a tota la ciutadania; una per parlar de la problemàtica de l’abocador de Can Carreras i del possible nou abocador de Can Balasc (dissabte 28 de gener) i una altra per parlar exclusivament de l’estratègia d’ACR en els pròxims mesos (dissabte 25 de febrer).

Alternativa Ciutadana de Rubí

Share

    Comentaris

Nom

Comentari