Roda de premsa d’ACR sobre Can Carreras i Can Balasc

31 gener 2012, Afegir comentaris
Categories: Medi ambient
Etiquetes: ,

Aquí us deixem les notícies que mitjans de comunicació de Rubí han publicat sobre la roda de premsa que ACR va fer ahir per explicar els problemes actuals amb l’abocador de Can Carreras i la possibilitat d’un nou abocador a Can Balasc.

Rubitv.cat (2 notícies):

Alternativa Ciutadana destapa presumptes irregularitats en la gestió de l’abocador de Can Carreras. ACR comunica que la Generalitat ha autoritzat a TMA a abocar-hi residus no especials.

Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) ha fet públic que la Generalitat de Catalunya ha desestimat les al·legacions de l’Ajuntament de Rubí per evitar la conversió de l’abocador de Can Carreras en una insta·lació de classe 2, és a dir, un espai on es puguin depositar residus no especials. Per aquest motiu, ACR ha decidit destapar algunes presumptes irregularitats que s’estarien cometent a Can Carreras des de que l’any 1994 TMA Grupo Sánchez va iniciar l’explotació d’aquest abocador ja que és aquesta empresa qui té permís a partir d’ara per abocar residus no especials.

Algunes de les irregularitats que, segons ACR, s’estan realitzant a Can Carreras tenen a veure amb el trànsit de camions de gran tonatge pel camí d’Ullastrell o bé la ubicació d’una instal·lació com aquesta en sòl rústic, entre d’altres. Per això, la formació d’independents ja ha anunciat que donaran suport als recursos que es presentin en contra de la decisió de la Generalitat.

ACR també té previst posar en marxa una campanya informativa sobre aquest assumpte (veure notícia) i ha desestimat una proposta de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) de Rubí per treballar plegats en el pla especial urbanístic de Can Carreras i Can Balasc (veure notícia).

ACR rebutja una proposta de Convergència per treballar de forma conjunta el pla especial de Can Carreras i Can Balasc. Alternativa Ciutadana interpreta que CDC els oferia participar en el procés a canvi de no fer mobilitzacions.

Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) vol evitar que Can Balasc aculli un futur abocador. Per aquest motiu, el grup d’independents iniciarà una campanya informativa sobre aquest assumpte, tal com va avançar Rubitv.cat aquest dissabte (veure notícia).

ACR, a més, ha donat a conèixer una proposta que els va fer Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Segons ha explicat Jordi Giménez, membre d’ACR, a finals de desembre es va produir una reunió amb Núria Climent, portaveu de CiU a Rubí, el regidor nacionalista Joaquim San Nicolás i l’exportaveu de CiU a la ciutat, Xavier Reinaldos. En aquesta trobada CDC va proposar que ACR participés en la consolidació de la proposta de pla especial urbanística del sistema de gestió de residus de Can Carreras i Can Balasc. Finalment, Alternativa Ciutadana ha rebutjat aquesta invitació ‘per transparència’ i perquè ‘intentaran que a Can Balasc no hi hagi un abocador’, en paraules de Jordi Giménez.

Tal com ha explicat Jordi Giménez en roda de premsa, Alternativa Ciutadana interpreta que CDC ‘hauria acceptat propostes nostres a canvi de no fer mobilitzacions’.

Ràdio Rubí (1 notícia):

ACR denuncia que Can Carreras ja pot acollir residus no especials.

Segons ha fet públic Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), Can Carreras ja té via lliure per acollir residus no especials. La formació, que també tem que s’instal·li un nou abocador d’aquestes característiques a Can Balasc, durà a terme una tasca de sensibilització ciutadana sobre aquesta problemàtica, que fa anys que denuncia.

La formació d’independents ha explicat en roda de premsa que el Govern català ha desestimat les darreres al·legacions de l’Ajuntament per evitar l’adequació de Can Carreras com a abocador de classe 2, és a dir, de residus no especials, aquells que no són inerts però que tampoc es consideren perillosos per a la salut.

Agustí Martínez, portaveu d’ACR, ha lamentat que la decisió de la Generalitat autoritza Can Carreras a seguir fent una activitat que desenvolupa “de manera clandestina” des de l’any 94, malgrat les irregularitats detectades en diverses ocasions tant per l’Agència Catalana de Residus com per l’Ajuntament.

Un cop desestimades les al·legacions del consistori, aquest encara podria presentar un recurs contenciós administratiu o un recurs d’alçada contra l’adequació de l’abocador, tal com ja va avançar en el seu moment el govern municipal. ACR es podria sumar a aquesta opció mitjançant l’entitat ecologista CEPNA, ja que aquest col·lectiu havia presentat amb anterioritat al·legacions i, per tant, a diferència d’Alternativa Ciutadana, sí que està autoritzat a interposar un recurs.

La formació d’independents basa la seva oposició a l’adequació de Can Carreras en diverses irregularitats, com ara el fet que l’abocador estigui situat en sòl rústic o que no disposi d’una via d’accés adequada per als vehicles de gran tonatge. En aquest sentit, ACR denuncia que el Grup FSM Vertispania fa servir indiscriminadament l’antiga carretera d’Ullastrell, violant així un conveni previ amb el consistori i una sentència judicial que li donava permís a utilitzar-la només de nit. Precisament aquest dimarts, el partit d’independents s’adreçarà al Col·lectiu Ronda per fer una consulta legal en relació a aquests incompliments reiterats.

El futur de Can Balasc

ACR també s’oposa frontalment a la possibilitat que l’extractiva de Can Balasc es converteixi en un nou abocador de residus no especials, tal com ha sol·licitat FSM Vertispania, que també gestiona aquest espai. El partit d’independents denuncia les mateixes problemàtiques que ja es viuen a Can Carreras: sorolls, olors, pas de vehicles pesats i danys al medi ambient.

ACR sospita, a més, que la Generalitat pot estar plantejant-se situar a Can Balasc el projecte d’abocador que contemplava construir a Cerdanyola, al clot de l’empresa Puigfel i que, a dia d’avui, no ha fructificat. La formació tem que s’estigui pensant a fer servir Can Balasc i altres zones dels voltants per crear una espècie de “macroabocador”. Per tot això, ACR anunciarà mesures de sensibilització ciutadana durant els propers dies, i no descarta la convocatòria d’una gran manifestació.

D’altra banda, el partit d’independents ha declinat una proposició de la delegació local de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per treballar junts aquestes qüestions. Segons ACR, els convergents rubinencs s’han ofert a fer d’intermediaris amb la Generalitat, de cara a trobar un compromís sobre la problemàtica dels abocadors.

ACR va portar aquesta proposta a la seva assemblea, que es va celebrar dissabte, i aquesta va decidir declinar la invitació de Convergència, ja que considera que compromet la capacitat del partit per actuar amb transparència. La formació d’independents entén que CDC estaria a favor de la transformació de Can Balasc en un abocador de residus no especials i que, per tant, seria impossible un acord entre les dues formacions.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari