Article La Ciutat: “Plantilla municipal: massa gent o organització deficient?”

Article d’ACR a la revista La Ciutat en el mes de gener 2012:

Plantilla municipal: massa gent o organització deficient?

Quan van maldades econòmicament, els tòpics sobre l’administració pública i sobre el seu personal s’amplifiquen fins el punt que part de la “solució” de la crisi és optar per retallar sous i fins i tot fer gent al carrer. L’Estat espanyol no arriba a la proporció de personal públic de la majoria de països europeus, i Catalunya està a la cua en nombre de treballadors de l’administració dins de l’Estat. Però la impressió de molts és que hi ha plantilles inflades, sobretot als ajuntaments, que serien una mena d’oficina de col·locació d’amics i companys de partit.

Malauradament, de casos de nepotisme i amiguisme, de contractacions per interessos de partit, tothom en coneix a la majoria d’ajuntaments. De fet, la contractació de càrrecs de confiança i de lliure designació està vinculada gairebé sempre amb persones que formaven part de les llistes electorals dels partits de manen als ajuntaments. La seva capacitat professional s’ha de suposar, perquè el que prima és la confiança i sobretot la fidelitat a qui mana. També n’hi ha, de personal directiu, que aporta màsters i titulacions diverses, a banda que siguin també del partit. ¿Però qui d’aquest personal parteix de les opinions del personal dels diversos serveis municipals per intentar millorar-los, fer-los més àgils, estalviar temps, evitar duplicitats…?

Està sobredimensionada la plantilla municipal a Rubí? En aquest moment, són gairebé 640 persones. Entre 2003 i 2009, la plantilla havia passat de 430 persones (ja aleshores es parlava d’excés de personal) a unes 670. La despesa en personal es preveu encara per sobre del 40% per al 2012, un percentatge distorsionat per la baixada d’ingressos corrents (transferències de l’Estat i la Generalitat, sobretot). La proporció de treballadors municipals i nombre d’habitants és a Rubí similar a la d’altres ciutats de l’entorn. Fa 8 anys que ACR demana una auditoria externa de recursos humans per millorar el rendiment de la plantilla, a més de comptar amb l’opinió dels mateixos treballadors per millorar els serveis públics locals.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari