Article d’ACR a La Ciutat: A les llistes electorals tancades hi cap de tot

23 novembre 2012, Afegir comentaris
Categories: Democràcia

Article d’ACR a la revista La Ciutat:

La polèmica generada per les condemnables insinuacions i comparacions que un regidor del grup municipal del PP va fer córrer a les xarxes socials ha servit, a banda de per oferir una vegada més una imatge de Rubí gens engrescadora, per palesar que els partits tendeixen a tancar files i que aquí no dimiteix ningú per dignificar la dedicació política. Més enllà del cas concret, tancat al ple d’octubre amb la continuïtat del regidor com si no hagués passat res, ACR vincula aquests fets amb la necessitat de regenerar la política des dels municipis amb canvis substancials en el sistema d’elecció dels representants de la ciutadania.

Les llistes electorals tancades atorguen tot el poder de la representació als dirigents dels partits polítics, que prioritzen fidelitats i mediocritats per sobre de persones que hagin de guanyar-se la confiança directa de l’electorat. A les llistes tancades (i ACR s’inclou perquè hi som, a l’Ajuntament, pel mateix mecanisme) hi cap de tot, des de gent amb vocació de servei fins a espavilats que s’asseguren una retribució, ni que sigui modesta, només per guardar la disciplina de vot a plens i comissions informatives.

I la paradoxa que culmina la perversió d’aquesta representació (o farsa) política és que les actes de regidors (i de diputats) són personals, no pas del partit o candidatura dins del qual cal presentar-se a les eleccions. Això fa possible la figura del trànsfuga, però també serveix de coartada a alguns dirigents polítics que, tot i desautoritzar o condemnar  integrants dels seus grups, els mantenen i no els forcen a dimitir facin o diguin el que sigui. Cal canviar el sistema (de fet, a Catalunya no tenim ni llei electoral pròpia) i que els càrrecs electes s’hagin de guanyar cara a cara la confiança d’una ciutadania que ha de ser més exigent.

Share

    Comentaris

Comments are closed.

Nom

Comentari