Article d’ACR: Campanya electoral, oportunisme, demagògia i fal·làcia

21 desembre 2012, Afegir comentaris
Categories: Destacat, Medi ambient
Etiquetes: ,

Article d’ACR enviat a Diari de Rubí i Rubitv.cat

Els darrers dies de qualsevol campanya electoral són un anar i venir dels candidats a actes diversos, sopars, mítings o xerrades que s’enmarquen en escenaris ben triats per tal d’obtenir la millor foto.

A Rubí, ERC va triar la porta de l’abocador de Can Carreras per responsabilitzar el govern de CiU que la instal·lació continuï oberta i reclamar-ne el tancament. Arés Tubau aprofità que el tema és notícia (de portada) des de fa temps i, tot i que ni ella ni la seva formació no han fet mai res per tancar-lo, es penjava una medalleta (com ja va fer amb la marxa enrera en la previsió del POUM de construir a l’Escardívol). Però, oportunismes a banda, és vergonyós que, a tres dies de les eleccions, recordi que hi ha dos centres escolars afectats per l’abocador… quan ella és la regidora d’Ensenyament en aquest mandat.

L’endemà, Núria Climent, portaveu de CiU a Rubí, responia les acusacions i ironitzava sobre ERC i la gestió de l’abocador. Va dir que tots els grups amb representació al Ple “van de la mà” en aquest tema… Potser ja no recorda que el PP va votar en contra la moció d’octubre que demanava el tancament de Can Carreras?

També afirmà que CiU està treballant el Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras-Can Balasc des de gener de 2010, quan van tornar al govern de la Generalitat… Com és possible això si TMA no va presentar l’avenç del PEU fins el setembre de 2011? Qui és en realitat qui presenta el PEU? Per què (o per a qui) es va modificar el Text Refós de la Llei d’Urbanisme (TRLU) en l’article 47.e?

Afirmar que va ser el tripartit qui li va donar la llicència d’abocador demostra desconeixement sobre el tema o pèssima memòria de la portaveu de CiU. Tots els documents dels anys noranta estan signats per consellers de Jordi Pujol. L’Autorització Ambiental de gener de 2012 la signà Lluís Recoder, conseller nomenat per Artur Mas.  Mentre governava el tripartit mai es va autoritzar res perquè Can Carreras es trobava dins un procés judicial obert que no  va acabar fins el maig de 2010, quan un jutge obligà a tramitar l’Autorització que el 2006 havia estat aparcada en un calaix pel tripartit.

Parlant de processos judicials, Climent “felicita” ERC (i de passada també rep el PSC) i diu que els dos judicis els ha guanyat TMA, deixant en una situació precària l’Ajuntament.  Només cal recordar-li que Can Carreras no ha estat objecte tan sols de dos judicis. Dels anys noranta fins avui són molts els processos, recursos i sentències, i  curiosament TMA ha guanyat sempre que ha intervingut el jutge que està sent investigat per la seva presumpta vinculació amb la trama de les ITV (cas que segur coneix).

Cal aclarir que Alternativa Ciutadana no acompanyava cap inspector a Can Carreras, sinó que va ser una visita no prevista ni anunciada amb el Sr. Giró, adjunt a la Direcció de l’Agència de Residus, qui arran de les nostres queixes va decidir “sortir del despatx”, fet que l’honora. Per cert, gairebé com si fos una broma o un lapsus, quan Climent li canvia el nom a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) pel d’Agència Catalana de Residus fa que les sigles coincideixin amb ACR, Alternativa Ciutadana de Rubí.

Però anècdotes a part, cal remarcar que a l’abocador hi havia un residu que no tocava… i potser que a CiU tornin a mirar les fotos que mostren tones de residus sanitaris sense tractament previ. Can Carreras, tot i ser un abocador classe II gràcies a l’autorització “generosa” del govern Mas, està restringit per aquesta mateixa autorització, i els residus sanitaris no hi estan inclosos. Obrir un expedient sancionador i posar-li una multa no canvia el fet que els residus s’aboquen tal com es recullen, sense tractar ni esterilitzar, incomplint així la normativa sobre residus i abocadors… un cop més.

Acabada la campanya electoral, ERC i CiU potser no tornaran a parlar de Can Carreras fins les municipals. No més fotos ni medalles, no més retrets ni acusacions. Ja no toca “treballar” un tema que, malauradament, segueix fent molta pudor (mai millor dit). L’abocador continuarà obert fins que estigui ple…o fins que obri Can Balasc.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari