Article d’ACR a La Ciutat: Pressupostos poc debatuts en temps de crisi

L’aprovació del pressupost anual és l’acció política més important que els ajuntaments fan cada any, i més enmig d’una crisi que ha esdevingut una coartada per reduir serveis públics mentre s’injecten diners provinents dels impostos en un sistema bancari màxim responsable de la paralització econòmica. Ara més que mai, la ciutadania hauria de ser informada de com s’administren els diners públics, pas previ perquè aquesta pugui aportar propostes i fer-se corresponsable de la gestió municipal.

La normativa que regula l’aprovació i gestió dels pressupostos margina la participació ciutadana, encara que, si hi ha voluntat política, això es pot canviar. Però als partits convencionals ja els va bé planificar i gestionar els pressupostos només en el si de l’Ajuntament. Fins i tot, les reunions informatives i de discussió de la proposta de l’equip de govern es fan de manera bilateral amb la resta de grups, sense un debat plural i més obert que hauria de servir per trobar punts en comú en unes previsions econòmiques més consensuades.

Les successives normatives imposades pel Govern central, fruit de l’obsessió suïcida pel dèficit públic, tenen l’objectiu d’impedir que els municipis puguin mantenir serveis que, tot i no ser competència seva “legalment”, ningú més no presta; i si, com és el cas de Rubí, els ingressos fruit d’una pressió fiscal local, ja al límit, permeten inversions per intentar pal·liar les conseqüències de la crisi, s’inventa una limitació de despesa per desviar diners extra cap a les entitats creditores, que ja cobren el capital prestat i els interessos sense problemes.

Això, i les funcions de la plantilla municipal, i els contractes dels grans serveis (brossa, neteges, transport públic…), cal que s’expliquin a la ciutadania, i que s’escoltin les seves aportacions, si realment ens creiem allò de l’administració més propera.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari