ACR vol mobilitzar la ciutadania contra el Pla Especial de Can Carreras i Can Balasc

12 febrer 2013, Afegir comentaris
Categories: Altres, Medi ambient
Etiquetes: ,

ACR vol mobilitzar la ciutadania contra el Pla Especial de Can Carreras i Can Balasc

Els regidors d'ACR acompanyats de membres de CEPNA i una veïna de la zona

Els regidors d’ACR acompanyats de membres de CEPNA i una veïna de la zona

Data de publicació: 30.01.13 22:04

Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) ha explicat les raons per les quals s’oposa al Pla Urbanístic Especial de Can Carreras i Can Balasc. La formació d’independents ha estudiat minuciosament el text i l’ha contrastat amb altres documents com el Pla Territorial de Barcelona, el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) i amb les sentències que hi ha sobre el tema per preparar al·legacions. A més estan en contacte amb d’altres entitats i veïns per crear una gran mobilització ciutadana.

ACR critica que el Pla Especial, que preveu allargar la vida de l’abocador de Can Carreras i instal·lar un nou dipòsit de residus a Can Balasc, justifica aquest fet per l’interès general. Els independents creuen que és poc ètic dir que una iniciativa privada i empresarial pot tenir interès general. Però a més, citen una sentència del contenciós que es va iniciar quan es va denegar la llicència per fer una planta de compostatge a Can Carreras en la que es diu textualment que els interessos privats no poden estar per sobre dels interessos públics. Per tot plegat, des d’ACR afirmen que el pla no té fonament jurídic.

Segons ACR la terminologia que fa servir el Pla Especial de Can Carreras i Can Balasc és enganyosa. El document explica que es vol instal·lar a Can Balasc un sistema tècnic de gestió de residus quan realment es tracta d’un dipòsit, un abocador. El Pla Territorial de Barcelona només permet que en sòl no urbanitzable s’instal·lin edificacions que aportin un valor afegit o siguin d’interès públic. Això només permetria instal.lar una veritable planta de tractament de residus però en cap cas un abocador.

ACR creu que el Pla Urbanístic Especial de Can Carrerras i Can Balasc pretén ampliar els tipus de residus que s’hi poden abocar actualment i doblar-ne la quantitat. El pla parla de residus industrials quan la normativa està a punt de canviar. Segons ha explicat el regidor d’ACR, Agustí Martínez, el nou Pla de Residus només contemplarà 3 tipus de residus: inerts, no perillosos i perillosos i obviarà si la seva procedència és domèstica o industrial.

Respecte al tancament de Can Carreras, ACR ha explicat que segons el conveni signat amb l’Ajuntament l’any 1995, ratificat per una sentència judicial del 2007, l’abocador s’hauria d’haver tancat al 2004 o al 2009 si es sol·licitava la pròrroga que permetia l’esmentat conveni. Montse Rousse, veïna de la zona i una de les opositores a Can Carreras, ha acompanyat a ACR en la seva exposició de motius i ha assegurat que “el que s’ha treballat a l’abocador des del 2009 és un regal”. Rousse feia aquesta declaració responent a les afirmacions de l’empresa que si es tanca Can Carreras, 500 treballadors rubinencs aniran al carrer. Rousse assegura que actualment treballen a la zona 4 o 5 treballadors i que el nou Pla contempla el mateix nombre d’empleats.

Finalment, ACR alerta que si definitivament es tira endavant el Pla Especial l’empresa que gestiona l’abocador, TMA Grupo Sánchez, podria demanar el dret a “lucro cesante” i una indemnització econòmica de més de 70 milions d’euros.

Els independents estan treballant les al·legacions a aquest pla, en contacte amb la resta de grups polítics i els afectats i volen crear una gran mobilització ciutadana per oposar-s’hi al projecte de fer més abocadors a la ciutat.

Recursos relacionats

mp3  Àudio (571,45 Kb) – Data de publicació: 30.01.13

mp3  Àudio (119,27 Kb) – Data de publicació: 30.01.13

Share

    Comentaris

Nom

Comentari