Aconsellen la realització de nous estudis químics sobre les olors de Can Carreras

09 maig 2013, Afegir comentaris
Categories: Medi ambient
Etiquetes:

Notícia de Ràdio Rubí sobre la problemàtica de Can Carreras.

Aconsellen la realització de nous estudis químics sobre les olors de Can Carreras

Experts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) recomanen l’elaboració de noves proves de caràcter químic que ajudin a avaluar amb exactitud els problemes d’olors que ocasiona l’abocador de Can Carreras. Així ho han traslladat a la plataforma ciutadana Rubí sense Abocadors després d’examinar els informes existents sobre aquesta problemàtica.

El col·lectiu va reunir-se divendres 3 de maig amb Francesc Xavier Roca, cap de l’àrea d’Atmosfera del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’objectiu d’aquesta trobada era sumar una nova opinió autoritzada sobre els informes ambientals que va encarregar l’Ajuntament de Rubí a l’empresa Socioenginyeria SL en relació a Can Carreras. Aquests estudis, que es van fer públics a mitjans d’abril, apuntaven l’existència en aquesta instal·lació de compostos incompatibles amb la llicència de residus no perillosos concedida a l’empresa gestora. També confirmaven un augment considerable de substàncies a l’aire dels voltants per sobre del que es considera recomanable.

Després d’examinar aquesta documentació, Francesc Xavier Roca ha conclòs que els estudis realitzats fins al moment són majoritàriament de caràcter sensorial i que cal aprofundir en les anàlisis químiques per extreure’n dades definitives. Segons l’expert, en aquests casos cal ser molt curós per evitar l’alarma social però també per no caure en l’error de minimitzar-ne els efectes: “S’han d’identificar i quantificar els compostos que generen els episodis de males olors i això s’ha de reforçar amb l’aplicació de tècniques que corroborin l’origen d’aquests episodis. La majoria dels estudis fets fins ara eren sensorials, mesures per tècniques olfatomètriques […]. Hem d’utilitzar tècniques que estiguin contrastades, que els resultats que se n’obtinguin siguin realment fiables”.

Podeu seguir llegint la notícia aquí.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari