Article d’opinió d’ACR: “Dret a decidir: tres paraules”

22 juliol 2013, Afegir comentaris
Categories: Democràcia

Article publicat a Rubitv.

Dret a decidir. Tres paraules, dotze lletres, de les mateixes que es fan servir per escriure poemes, cançons, expressions de bons desitjos, correus d’amistat, cartes d’amor…però que, posades en aquest ordre, sembla que destapin tots els mals de l’univers. Si més no, és el que ens volen fer veure un cert percentatge de ciutadans, moguts, alguns, per el desconeixement i altres per l’interès.

Quan sorgeix el tema en un debat, es dóna per fet que tots els que estan a favor del dret a decidir són independentistes, cosa que, si bé en molts casos és certa, ningú pot dir, si s’és fidel a la veritat, que sigui general. Aquells que es defineixen contraris a la consulta potser no se n’adonin que estan utilitzant un dret, el de la lliure expressió, per rebutjar-ne un altre: el de decidir si vols o no participar en les decisions que afectin el teu futur i el dels teus fills, néts…i creiem que tan l’un com l’altre són prou importants per ser tractats de la mateixa manera.

Estem parlant d’una consulta per saber si la gent està disposada a donar la seva opinió, si estem disposats a intervenir en el nostre futur. Això i prou. Ara no és el moment del blanc o negre, estem parlant de si volem o no tenir dret a dir blanc o negre.

Alternativa Ciutadana la formem un col·lectiu de persones que, sumades als ciutadans que ens donen suport a les eleccions, aporten diferents visions de la realitat. No és que siguin diferents, és que cadascú té la seva realitat i el seu projecte de vida i això es molt personal. Hi han independentistes i n’hi ha que no. És la seva decisió. I nosaltres el que demanem és que puguin decidir. I no tan sols que puguin decidir si volen o no formar part d’un nou país. Volem que puguin decidir moltes més coses: quina educació volen per els seus fills, quin sistema sanitari gaudiran, quin tracte ha de rebre el ciutadà per part dels representants a les institucions que ell ajuda a pagar, en què s’inverteixen els esforços dels ciutadans en forma de impostos, etc.  En definitiva, tenir accés a un futur més participatiu.

No podem queixar-nos de com de malament prenen les decisions els demés si nosaltres no estem disposats a prendre-les. Ens hem de mullar. El problema no són les lletres ni les paraules. El problema és com i perquè es fan servir. Aquesta es un altre decisió que correspon a cadascú.

Alternativa Ciutadana de Rubí.

Share

    Comentaris

Nom

Comentari