Article d’ACR per a “La Ciutat”: Govern municipal sota mínims… simplement, ara es nota més

El trencament del pacte de govern que mantenien PSC-PSOE i ERC a la nostra ciutat no deixa de ser una cloenda anticipada d’un mandat en minoria. Després de pactar amb ERC i CiU entre 2003 i 2007, i només amb ERC entre 2007 i 2011 (garantint la majoria absoluta en el Ple), l’alcaldessa Carmen García ha afrontat manar en minoria i, a més, amb la divisió caïnita de la seva mateixa força política, iniciada ja el mandat anterior però aguditzada fins a l’exageració els últims dos anys.

La manca de cultura política de consens porta a pactes que concreten veritables regnes de taifes. Sembla que no es pugui governar en minoria, que cal garantir sempre les aprovacions en els plens, en els quals les argumentacions són el de menys. No es prioritza la política, sinó una gestió en què els criteris que més pesen són els dels alts tècnics municipals, ja siguin els de confiança o els dels funcionaris habilitats estatals. I aquesta inèrcia s’ha palesat encara més amb un govern en minoria. En tot cas, en el Ple sempre hi ha grups polítics que salven pressupostos o ordenances fiscals amb abstencions molt calculades.

Solen ser els mateixos grups, teòricament d’oposició, que van aprovar amb l’equip de govern PSC-ERC el POUM del 2010; o que no han preguntat mai pel Pla d’Actuació Municipal d’aquest mandat; o que no mostren massa interès per un Pla d’Equipaments més necessari que mai (com no sigui “copiant” les crítiques que ha manifestat ACR al llarg dels últims anys). El tacticisme polític no és monopoli d’ERC trencant el pacte, sinó un més dels síntomes de la partitocràcia basada en la representació sorgida del vot cada 4 anys. Cal una regeneració real en les formes de fer política, més enllà de la divisió simplista esquerra-dreta, amb la participació i el compromís reals de la ciutadania.

Share

    Comentaris

Comments are closed.

Nom

Comentari