Article d’ACR per a “La Ciutat”: Maquillatge participatiu d’un govern qüestionat

En un mandat marcat per un govern municipal en minoria, actualment en la mínima expressió (6 persones: una alcaldessa i 5 tinents d’alcalde) després de la marxa d’ERC i per la crisi caïnita del PSC local, sembla que una de les dèries de polítics i tècnics del govern és la participació en certs projectes. Després de qüestionar pràctiques similars fetes anys enrera, la llunyania de majories absolutes i el fenomen de la desafecció de la ciutadania respecte a la política convencional semblen compensar-se convidant representants de la societat civil a proposar remodelacions de places, prioritzar obres de manteniment dels barris o l’ús d’un parell d’espais públics buits.

Benvinguda sigui aquesta invitació a que la ciutadania que tingui la voluntat de participar pugui fer-ho, però no ens enganyem. La remodelació de la plaça del doctor Guardiet no permetia aportar coses claus al projecte, simplement a escollir entre posar més o menys gespa o mobiliari urbà en aquell espai central. Barris al dia ha permès invertir 400 mil euros anuals en un manteniment de barris que s’hauria de fer gairebé d’ofici per part de l’Ajuntament. I unes desenes de persones han pogut proposar usos de només dos espais urbans buits preseleccionats per l’equip de govern.

Mentrestant, segueix sense aplicar-se el Reglament de Participació Ciutadana i divisió en barris de Rubí, aprovat el 2006, i que apostava per crear consells participatius (el de ciutat, de barri i sectorials) per potenciar la participació de la ciutadania, sense caràcter vinculant, però, en les decisions polítiques sobre la ciutat. Creure en l’enriquiment de la democràcia representativa obrint el debat i les decisions a la ciutadania s’ha de fer, creure en la democràcia participativa, va més enllà d’aportacions limitades, precuinades i a un any vista de les eleccions.

Share

    Comentaris

Comments are closed.

Nom

Comentari