Article per a Ràdio Rubí: El 20 de març, la ciutadania de Rubí ha de dir no a un nou abocador de residus

16 març 2015, Afegir comentaris
Categories: Medi ambient
Etiquetes: ,

Article d’ACR per a Ràdio Rubí:

La data del 20 de març de 2015 pot marcar (i ha de fer-ho) un abans i un després en la reivindicació d’un Rubí que deixi de ser un lloc propici per fer negoci amb els abocadors de residus. I no perquè sigui la primera vegada que la ciutadania de Rubí, amb la solidaritat dels nostres veïns de Castellbisbal, atura una instal·lació d’aquest tipus. No cal recórrer a èxits de plataformes contra la imposició d’abocadors de residus d’altres poblacions: a Rubí ja hem viscut una victòria en aquesta lluita, concretament contra el projecte que la Generalitat encara presidida per l’ex molt honorable Jordi Pujol havia pactat a finals del segle passat amb el govern municipal rubinenc.

Per a qui no ho recordi o no ho sàpiga, a la zona de Can Balasc, justament i no per casualitat, s’havia d’instal·lar el que denominaven un “centre integral de residus” basat en la tecnologia de la termòlisi o piròlisi: tractar residus a grans temperatures en forns pirolítics sense presència d’oxigen per “valoritzar-los” generant energia, però també produint partícules tòxiques com les dioxines o unes escòries tan contaminants que calia fer uns dipòsits especials per a la seva deposició. La tecnologia provenia d’Alemanya, a on van ser convidats representants dels grups municipals rubinencs d’aquella època per aconseguir el consens polític general.

Cal recordar que l’any 1998 cap de les forces polítiques presents a l’Ajuntament de Rubí es va manifestar contra aquest centre de tractament de residus; com a molt, el portaveu municipal republicà especulava que potser l’oposició de Greenpeace (?) podria aconseguir alguna cosa. Doncs no va ser necessari cap suport de la prestigiosa organització ecologista, en va haver prou amb la implicació de bona part de les associacions veïnals de la ciutat i de la Coordinadora d’Urbanisme Ciutadà per organitzar accions de denúncia i una primera manifestació que va reunir unes 700 persones, xifra modesta però que no s’havia vist a la ciutat des de feia molts anys. La pressió va seguir amb una nova mobilització que va aplegar un miler de persones, part d’elles provinents d’urbanitzacions de Castellbisbal molt properes a Can Balasc.

Una tercera manifestació amb més de mil persones va servir per celebrar que s’havia guanyat la batalla ciutadana per evitar el centre de residus basat en la termòlisi. Què havia passat? Doncs que el mateix president de la Generalitat, Jordi Pujol, havia decidit, després d’intenses converses amb els representants municipals convergents, que no pagava la pena arriscar-se a crispar l’ambient amb el tema dels residus a menys d’un any de les eleccions municipals i sobretot de les autonòmiques (CiU havia perdut la majoria absoluta el 1995 i encara baixaria de 60 diputats a 56 el 1999). I això que el centre integral de residus, amb finançament europeu, ja havia estat concedit a una unió temporal d’empreses (UTE) amb la participació del grup TMA.

Recapitulem, doncs: fins i tot sense oposició explícita de cap grup polític municipal, amb l’equip de govern a favor, amb el projecte de centre de residus ja concedit a les empreses interessades i en un context preelectoral que potser ja avançava la fi del pujolisme, la mobilització ciutadana va aconseguir aturar el projecte. Ara, 17 anys després, només PP i CiU accepten l’abocador de Can Balasc, hi ha querelles del Grup Sánchez pel mig i la sentència favorable a una empresa d’aquest grup per fer un abocador limitat al que volia l’any 1994 no serveix per fer un Can Carreras 2, que és el que facilitava la Generalitat amb el Pla Especial Urbanístic Can Carreras-Can Balasc i que ara està congelat.

Ara, doncs, és el moment de la mobilització ciutadana, de que milers de persones de Rubí, però també de Castellbisbal, diguin clarament al carrer que no volem un nou abocador, que ja en tenim prou, que Rubí ja ha pagat amb escreix el preu de tenir molts forats d’extractives molt llaminers per enterrar-hi residus. El suport dels polític no és el més important (tot i que ara en tenim) quan la ciutadania pren la responsabilitat d’exigir que el seu futur de salut i de qualitat de vida i d’entorn sigui respectat. El dia 20 de març, tothom al carrer amb civisme però amb fermesa contra els interessos dels amos del tractament dels residus i dels que els hi accepten tot des de les administracions públiques.

Share

    Comentaris

Comments are closed.

Nom

Comentari